11 засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС: як це було?

20 квітня у Брюсселі відбулося 11 засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.
 
Члени ПГС з Українського боку та члени Європейського соціально-економічного комітету рішуче і однозначно засудили неспровоковану, невмотивовану, односторонню збройну агресію російської федерації проти України на її незалежній та суверенній території.
 
➡️ У заході взяла участь і директорка Ukrainian Institute for International Politics Надія Афанасьєва, координаторка Робочої групи 1 “Політичний діалог, зовнішня та безпекова політика” Української Сторони Платформи.
 
☑️ У ході обговорення учасники розробили експертні пропозиції щодо процесу європейської інтеграції України, політичного діалогу та зовнішньої політики, регіонального розвитку та транскордонного співробітництва, забезпечення прав людини, економічного розвитку України, соціальної політики, енергетики, транспорту, довкілля та зміни клімату, науки, інновацій, інформаційного суспільства та освіти.
 
📍 Учасники, зокрема, закликали Раду ЄС до червня 2022 надати Україні статус країни-кандидата, підкреслили необхідність концентрації пріоритетів програм співробітництва ЄС на економічному розвитку, смарт спеціалізації та інноваціях в різних сферах та закликали сторони розпочати процес приєднання України до фінансових інструментів та програм ЄС (як-от LIFE, CEF, DIGITAL, EU4HEALTH та інших).
 
Також наголосили на важливості прискорення процедури запуску повноцінної співпраці України з Європейським бюро протидії шахрайству (European Anti-Fraud Office OLAF) та функціонуванні системи фінансового контролю за ефективним і цільовим використанням коштів ЄС.
 
📃 Під час засідання також було ухвалено Спільну Декларацію ПГС.
 
❕ Крім того, відбулося Відкриття Хабу українського громадянського суспільства в Європейському соціально-економічному комітеті (EESC - European Economic and Social Committee). Це сприятиме подальшій співпраці ЄС та Громадянського суспільства.
 
🔻 Нагадаємо, що Платформа громадянського суспільства Україна-ЄС є одним з органів, створених відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Платформа є майданчиком, у рамках якого організації громадянського суспільства обох сторін здійснюють моніторинг реалізації Угоди з точки зору громадянського суспільства, а також виробляють рекомендації відповідним органам.