З 1 жовтня Україна отримає «митний безвіз». Що це означає?

З 1 жовтня Україна отримає «митний безвіз». Що це означає?
Нещодавно Україна ухвалила закони для «митного безвізу» з ЄС: «Конвенцію про процедуру спільного транзиту» та «Конвенцію про спрощення формальностей у торгівлі товарами». Об’єднаний комітет Конвенцій запросив Україну приєднатися до них з 1 жовтня.
 
Розповідаємо, які переваги отримає Україна від участі.
▪️Участь у Конвенції про процедуру спільного транзиту дозволить застосовувати європейські транзитні правила. Це дасть можливість підприємствам використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів. Компанії зможуть переміщувати вантажі з ЄС до України (і навпаки) без додаткових переоформлень у внутрішній транзит. Як результат, швидше переміщення товарів між країнами Європейського регіону та здешевлення руху товарів. Переваги отримають і експортери, і перевізники, і імпортери.
 
▫️ Одна транзитна декларація та одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами. Не лише в межах ЄС, а й з Великобританією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном та Швейцарією. Українські фінансові гарантії діятимуть ще у 35 країнах світу.
 
▪️ Це основний інструмент для швидкого проходження товарів через митницю зі збереженням безпеки на кордоні під час війни. Також це закладає фундамент для побудови в Україні зручної та прозорої митниці. Менше бюрократії, менше просторіа для зловживань, обмін даними з сусідніми митницями фактично в режимі реального часу.
 
▫️ Прогрес у міжнародній митній політиці є обов'язковою умовою для вступу України до ЄС. А з приєднанням до міжнародних митних конвенцій та прийняттям необхідних законодавчих актів Україна виконає 81% своїх зобов’язань за Економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС.
 
📌 В основі Конвенції про процедуру спільного транзиту – технологія Нова комп’ютеризована система транзиту (NCTS). NCTS пов’язує митні служби в країнах-учасницях Конвенції, дозволяючи обмін митними даними. Це система, до якої трейдери подають декларації для поміщення товарів у режим спільного транзиту в електронному вигляді та яка використовується державами – учасницями Конвенції для контролю за спільним транзитом, підвищує ефективність та безпеку процедури транзиту