Україна приєдналася до європейської програми «LIFE» для клімату та довкілля. Що це за програма та в чому переваги участі в ній для України?

LIFE – це фінансовий інструмент ЄС для захисту навколишнього середовища та фінансування екологічних та кліматичних заходів. За 30 років свого функціонування, програма співфінансувала понад 5600 природоохоронних проектів у ЄС та за його межами.
 
☑️ Для України участь у програмі є надзвичайно важливою, адже це можливість зберегти під час війни наше біорізноманіття, відновити екосистеми, не допустити забруднення води та ґрунту. Бюджет програми на період 2021-2027 років - близько 5,4 млрд євро, що становить 0,48% загального бюджету ЄС. Тож тепер Україна може подавати свої проекти та отримувати фінансування з цих коштів для відновлення довкілля від наслідків війни.
Також для України участь в програмі LIFE - це можливість реалізації екологічних проектів, learning by doing підготовки і впровадження якісних проектів за вже напрацьованими європейськими процедурами у сфері захисту довкілля. Це шанс отримати цінний досвід процесу реформування роботи наших екологічних фондів — як державного, так і місцевих.
 
➡️ У короткостроковій перспективі програма LIFE зможе підтримати зусилля України з відновлення через аналіз потреб та мобілізацію і розвиток потенціалу різних акторів для очищення ґрунтів та водойм за допомогою екологічних рішень. У середньостроковій та довгостроковій перспективі, як і в інших країнах, що беруть участь у програмі LIFE, проекти можуть бути спрямовані на розробку та демонстрацію еко інноваційних методів та підходів, просування найкращих практик та змін у поведінці тощо.
За словами Руслана Стрільця, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вже має більше 15 конкретних пропозиції, які будуть оформлені у відповідні проекти для подання на розгляд програми LIFE. Серед пріоритетів - відновлення річок, розвиток заповідного фонду, побудова центрів для реабілітації птахів та диких тварин, ренатуралізації екосистем тощо.
 
👉 Цілі програми
Сприяти розробці та впровадженню екологічної політики та законодавства Співтовариства, зокрема щодо інтеграції навколишнього середовища в інші політики та сталого розвитку.
Програма займає нішу між програмами ЄС для досліджень та інновацій та масштабними програмами фінансування. Таким чином, LIFE усуває розрив між дослідженнями та впровадженням політики, вирішуючи зовнішні фактори, пов’язані з екологічними та кліматичними інноваціями, тестуючи та демонструючи практичні рішення.
 
👉 Як діє програма
Щороку розпочинається конкурс проектів (публікується на веб-сайті LIFE), який складається з двох напрямків:
1️⃣ Довкілля – фінансує інноваційні дії у сфері довкілля, як-от контроль забруднення води, переробка відходів тощо, а також включає проекти з охорони природи та біорізноманіття (включаючи мережу Natura 2000), екологічне управління та інформацію
2️⃣ Клімат – фінансує проекти адаптації до змін клімату та усунення його наслідків, а також проекти управління та інформаційно-просвітницької діяльності.
Використовується підхід «знизу вгору», тобто керівники проектів повинні створити свій проект і подати заявку на фінансування LIFE. Проекти, які будуть фінансуватися, повинні приносити користь Європейському Союзу, сприяти сталому розвитку та забезпечувати вирішення основних екологічних проблем.
 
➡️ Основні етапи програми
Програма LIFE діє з 1992 року і з тих пір було чотири повних етапи програми (LIFE I: 1992-1995, LIFE II: 1996-1999, LIFE III: 2000-2006 і LIFE +: 2007-2013). Протягом цього періоду LIFE співфінансував понад 5 500 проектів в країнах ЄС та поза його межами, зробивши внесок приблизно 5.4 мільярда в охорону навколишнього середовища.
 
Основні завдання LIFE на 2021–2027 роки
🔹 сприяти переходу до чистої, циркулярної, енергоефективної, низьковуглецевої та стійкої до клімату економіки, в тому числі шляхом переходу до чистої енергії
🔹 захистити та покращити якість навколишнього середовища
🔹 зупинити втрату біорізноманіття, тим самим сприяючи сталому розвитку
На реалізацію програми було виділено 5,45 мільярда євро. Це на 60% більше, ніж за попередній період. 3,5 мільярда євро підуть на екологічні проекти, а решту 1,9 мільярда євро буде виділено на кліматичні заходи.
 
Програма охоплює чотири підпрограми:
🍀 Природа та біорізноманіття (2,150 млрд євро)
🍀 Циркулярна економіка та якість життя (1,350 млрд євро)
🍀 Пом'якшення та адаптація до зміни клімату (950 млн євро)
🍀 Перехід до чистої енергії (1 млрд євро)
 
Як подати заявку?
Заявки подаються через Funding & tender opportunities portal: https://ec.europa.eu/.../opportunities/portal/screen/home
Додаткова інформація щодо того, як подавати заявку: https://ec.europa.eu/.../h2020.../other/event210527.htm
Всі доступні пропозиції на 2022 рік тут: https://cinea.ec.europa.eu/.../life/life-calls-proposals_en
Дедлайни для подання більшості проектів в рамках Calls for Proposals 2022 - 4 жовтня 2022
 
Хто може подати заявку?
👉 державні або приватні юридичні особи, зареєстровані в ЄС або пов’язаній з ним іншій країні чи території;
👉 третя країна, пов’язана з програмою LIFE;
👉 юридична особа, створена згідно із законодавством Союзу, або будь-яка міжнародна організація.
Фізичні особи не мають права подавати заявки.
 
Успішні проекти, фінансовані програмою в різних країнах.
📍 За 30 років функціонування, програма «LIFE» співфінансувала понад 5600 природоохоронних проектів у ЄС та за його межами.
🔹 Наприклад, природоохоронні проекти у Латвії, Словаччині, Італії, Нідерландах та Німеччині, які сприяли відновленню природних екосистем.
🔹 У Франції в рамках проекту запровадили заходи щодо покращення якості води в регіоні Пеї-де-ла-Луар (детальніше про проєкт https://webgate.ec.europa.eu/.../pub.../project/details/4856).
🔹 Інший проект з очистки польського водозбіру річки Пілиці впроваджується за допомогою ідей «синьо-зеленої інфраструктури» та інших ініціатив (https://webgate.ec.europa.eu/.../pub.../project/details/3002)
☑️ В минулому році фінансування програми було збільшене на 20%, щоб допомогти Бельгії, Німеччині, Ірландії, Франції, Угорщині, Італії, Латвії, Нідерландам, Польщі, Португалії та Словаччині досягти своїх екологічних цілей. Були реалізовані 12 великомасштабних екологічних та кліматичних проектів у 11 державах-членах у шести сферах: природа, вода, повітря, відходи, пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптація до змін клімату.
🔹 Наприклад, проект в Ірландії відновлює близько 10 000 гектарів торф’яних угідь, які мають високий потенціал накопичення вуглецю, це площа приблизно розміром з Дублін. Фінансування LIFE допомагає португальським Азорським островам реалізувати регіональну програму адаптації до зміни клімату на дев’яти островах.
🔹 У Франції та Італії реалізували проект LIFE RE Mida, метою якого була імплементація інноваційних методів зменшення викидів звалищного газу в середземноморських регіонах. На реалізацію виділили більше €510 тисяч (https://cinea.ec.europa.eu/featured-projects/life-re-mida_en).
У Фінляндії фінансований LIFE проект допоміг планувальникам землекористування та політикам у прийнятті екологічно, економічно та соціально-культурно стійких рішень щодо землекористування. У рамках LIFE для цього виділили майже 1,5 млн євро.
👉 Чимало з реалізованих проектів ставили перед собою просвітницькі завдання. Серед них, наприклад, LIFE DEBAG (https://cinea.ec.europa.eu/featured-projects/life-debag_en), проект, реалізований у Греції з бюджетом більше 750 мільйонів євро. В рамках проекту була організована просвітницька кампанія щодо зменшення використання пластикових пакетів у морському середовищі. Вона охопила охопила більше 65 тисяч осіб, а команда проекту виготовила 12 000 багаторазових бавовняних пакетів, які безкоштовно роздали місцевому населенню. Були проведені просвітницькі заходи, такі як прибирання пляжів, а також виготовлені інформаційні матеріали для кожної школи на острові.
🔹 Ще один проект - PREPAIR (https://cinea.ec.europa.eu/featured-projects/prepair_en) у Італії та Словенії, був спрямований на моніторинг та покращення якості повітря для 23 мільйонів людей у долині річки По. Коли почалася пандемія, команда допомогла ще одному італійському проекту дослідити зв’язок між забрудненням повітря та поширенням COVID-19, а також вплив карантину на забруднення повітря та парникові гази. На проект було виділено майже 10 млн євро.